Uygulamalı Photoshop derslerinin bu bölümünde Photoshop CC’de kendi fırçamızı yaptıktan sonra var olan bir görsel üzerinde nasıl kullanabileceğimizi göreceğiz. Uygulamamızda kullanacağım referans resmi aşağıdaki siteden indirebilirsiniz:
Amaç
- Photoshop CC’de Fırça Yapma ve Kullanımı
Öğrenilecekler
- Free Transform (Ctrl+T)
- Layer Oluşturma, Kopyalama ve Kilitleme
- Gradient
- Fırça Yapımı
- Maske Kullanımı
- Sharpen Efekti
- Camera Rwa Filter Kullanımı
Fırça Tool'u ile Çizim Görsel Elde Etme
Çalışma alanımızı açarak başlayalım.
Çalışma ekranımız aşağıdaki gibidir :
Şimdi de çocuk resmini çalışma ekranımıza alalım. Eğer ki sığmıyorsa klavyeden Ctrl + T ye basarak elimiz Shift de olacak şekilde düzgünce küçültelim.
Şimdi de çocuk resminin olduğu layerdan bir kopya aldıktan sonra resmin aslını kilitleyelim.
Layer kopyalamak için layer panelinde çocuk layerını seçtikten sonra > sağ tık > Duplicate Layer demeniz yeterli. Ya da Ctrl + J kısayolu ile de layerın bir kopyasını alabilirsiniz.
Layerı kilitlemek içinde layer panelinin hemen üst kısmındaki kilit simgesini kullanabilirsiniz.
Şimdi de arka planımızı hazırlayalım. Kilitlediğimiz çocuk resmi seçili iken layer panelinin hemen alt kısmında bulunan yuvarlak ikona tıklayalım. Açılan pencereden Gradient seçeneğini seçelim.
Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir :
Bu ekranda Gradient ayarlarını yapacağız. Gradient yazan yere tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi Gradient seçeneklerinden Siyah- Beyaz olanı seçtikten sonra Style kısmını Radial, Scale kısmını da 400-500 arası bir değer seçebilirsiniz. Son olarak Reverse seçeneğini seçmeyi unutmayın.
OK e bastığınızda sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.
Arka planımız hazır olduğuna göre şimdi kullanacağımız fırçayı yapalım.
Kız görselinin opacity değerini layer panelinden düşürdükten sonra bu layerın üzerine yeni bir layer açalım.
Sol taraftaki toolbardan Brush Tool u seçelim. Sonrasında aşağıdaki resimde kare içine aldığım yere tıklayarak Brush Paneli ni açalım.
Burda aşağıdaki standart brushlardan olan ikinci brushı seçip büyüklüğünü de 4 pt olarak ayarladıktan sonra bu fırça ile yeni oluşturduğumuz layerı rastgele karalayalım :
Diğer layerların gözlerini kapattıktan sonra karaladığımız layer seçili iken Edit > Define Brush Preset seçeneğini seçelim. Amacımız bu rastgele karalamayı fırça olarak tanımlamak.
Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir :
OK deyip geçiyoruz. Artık bu karalama layerı silebiliriz. Onunla işimiz bitti. Gelelim oluşturduğumuz fırçanın ayarlarını yapmaya. Bunun için fırça toolunu seçtikten sonra (toolbardan Brush Tool) Brush paneliaçıyoruz :
Brush Tip Shape kısmından Spacing yani fırça aralığını açıyoruz.
Sonra Shape Dynamics kısmına geçip Size Jitter ve Angle Jitter ayarlarını oynuyoruz. Yaptığımız ayarların ne anlama geldiğinin görüntüsünü sol alt taraftaki küçük kutucuktan takip edebilirsiniz.
Böylelikle ayarları yapmış olduk. Şimdi kız görselimize gelelim ve bir maske oluşturalım. Bunun için layer panelinde kız görseli seçili iken hemen alt kısımda Add Layer Mask butonuna tıklayalım. Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır :
Görüldüğü gibi kızın yanındaki maske beyaz renklidir. Maske kullanımında görselde görmek istediğimiz yerleri beyaz, istemediklerimizi siyaha boyarız. Bu maske beyaz olduğundan görselin tamamı gözükmektedir. Bunu siyaha dönüştürmeliyiz. Bunun için maskeyi seçtikten sonra Image > Adjustments > Invert dememiz yeterli ya da kısaca Ctrl +I. Ya da sol tarafta Paint Bucket Tool seçili iken siyah renkle çalışma ekranına bir kere tıklamanız da aynı şeyi yapacaktır:
Şimdi layer panelindeki siyah maske seçili iken sol toolbarda bulunan renk seçeneğini beyaza ayarlayalım ve Brush Tool u seçelim.
Sonrasında çalışma ekranına küçük dokunuşlar yaparak kızın yüzünün gözükmesini sağlayalım.
Son olarak klavyeden Ctrl + Shift + Alt + E tuşlarına basarak çalışmamızı tek bir layerda toplayalım. Son olarak Filter > Camera Raw Filter 'ı açalım ve aşağıdaki ayarla oynayalım. Çizimi daha keskinleştirecektir.
Son olarak çizime daha da benzemesi için Sharpen efektini kullanalım.
Sonuç aşağıdaki gibidir.
Uygulama noktasında herhangi bir sorun yaşarsanız aşağıdaki yorum panelini kullanarak iletişime geçmekten çekinmeyin lütfen. Teşekkürler.
Kaynak belirtilmeyen görseller @etasarim a aittir. / Pictures that don’t have any source belongs to @etasarim.
Not : Bu yazı daha önce Steemit Blogumda yayınlanmıştır:
https://steemit.com/tr/@etasarim/fratooluileizimgrseleldeetmeuygulamalphotoshopdersleri-3kl2rpptae
--------------------------------------------------------------------------
This article was originally published on Steemit