Uygulamalı Adobe Illustrator dersinin bu bölümünde 3D Efektlerden biri olan Rotate efektinin etkisini text üzerinde görebileceğimiz bir uygulama yapacağız. Uygulamada kullanılan kaynakları aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz :
Amaç
Adobe Illustrator ile Text üzerinde 3D Efekti kullanımı
Öğrenilecekler
- Line Segmentation Tool
- Gradient Tool
- Pen Tool
- Layers Paneli
- 3D Efekt > Rotate
- Rectangle Tool
- Shape Builder Tool
Text Üzerinde 3D Efekti Kullanımı
İlk olarak çalışma alanımızı açarak başlayalım. Ayarlar aşağıdaki gibidir.
Çalışma alanımız açıldıktan sonra Text Tool aracını kullanarak "DESIGN" yazalım. Kullandığımız font ücretsiz fontlardan olan "Roboto Bold Condensed" tir. Boyutunu da 310 pt olarak değiştirelim..
Bundan sonra yapacaklarımız için yazımızı vectore dönüştürmemiz gerekiyor. Yazıyı seçelim ve sonrasında sağ tık > Create Outlineseçeneklerini seçelim.
Aşağıda görüldüğü gibi yazımız artık bir vektördür.
Bu haliyle her harf komple bir grubun içindedir. Harflere ayrı ayrı mudahale edebilmek için bu grubu çözebileceğimiz gibi grubu seçip > sağ tık > Isolated Selected Group seçeneğini de kullanabiliriz :
Yazımızı parçalara ayıracağız. Bunun için ilk olarak Isolated moda geçtikten sonra View > Outline seçeneklerini kullanarak çalışmayı çizgisel görünüme sokalım :
Şimdi ise sol toolbardan Line Segment Tool aracını kullanarak aşağıdaki gibi harflerimizin üzerine çizgiler çizelim. S ve I harflerinde farklı olarak çizgiler Pen Tool ile Shift e basarak 45 derece eğik açıyla çizilmiştir.
Ctrl + Y tuşlarına basarak Outline modundan çıkalım. Sol taraftaki toolbardan ShapeBuilder tool aracını alarak aşağıdaki gibi sol tarafta kalan parçalara tıklayarak parçalayalım. Tek parça halinde olan harflerin her biri artık 2 ayrı parçadan oluşmaktadır. Parçaların yarısının içi dolu iken diğer yarısının içinin boşaldığını göreceksiniz:
Harflerin dışında kalan çizgileri silmemiz gerekiyor. Bunun için tekrar Ctrl+Y ile Outline moduna geçelim ve Selection Tool aracı ile seçtikten sonra klavyeden Delete ye basarak silelim :
Ctrl+Y ile tekrar normal moda dönüş yapalım ve içleri boşaltılan bölümleri Selection Tool aracı ile birlikte Shift tuşunu kullandıktan sonra Eyedropper aracı ile dolgularını kopyalayalım . Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır :
Şimdi harflerin her biri iki ayrı parça halinde bulunuyor. Bu ikili grupları kendi içinde gruplandıracağız. Sol ve üst taraftakileri bir grup sağ ve alt taraftakileri ayrı bir grup haline getireceğiz. Bunun için herbir grubu seçtikten sonra klavyeden Ctrl+G tuşlarına basmanız yeterli.
Bu iki grubu Layers panelinde de görebilirsiniz :
Line ile isimlendirdiğimiz layerı seçtikten sonra sol toolbardaki 2li renk seçeneği kullanarak içini boşaltalım :
Şimdi bu içi boşaltılan harflerin içini farklı bir desen ile boyayacağız. Bunun için bu layer seçili iken Swatches panelini açalım. Swatch panelinin sol alt kısmında bulunan Library butonuna tıklayalım . Sonrasında Patterns > Basic Graphics > Basic Graphic_Lines seçeneklerini seçelim.
Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir. Burada 10 lpi %60 seçeneğini seçtiğimizde sonuç aşağıdaki gibi olacaktır:
Pattern giydirilen grup seçili iken Window > Transform seçeneklerini kullanarak Transform panelini açalım. Bu panelin hemen sağ üst kısmında bulunan 3 yatay çizgiye tıkladığımızda açılan seçeneklerden "Transform Pattern Only" seçeneğini seçelim.
Bu seçenek seçildikten sonra Transform panelindeki ilk açı değerini 45 olarak değiştirdikten sonra Enter'a basalım, sonuç aşağıdaki gibi olacaktır :
Yazının tamamının olduğu layerı Layers panelini kullanarak seçelim. Tüm yazıya 3D efekti ekleyeceğiz. Bunun için Layers panelinde ilgili layer seçildikten sonra Appearance paneline gidelim ve altta bulunan efekt butonuna tıklayarak 3D > Rotate seçeneklerini seçelim :
Karşımıza aşağıdaki gibi ayar ekranı gelecektir, ayarlarımız aşağıdaki gibidir :
Şimdi de yazıyı bir zemin üzerinde görelim. Layers panelinde yazı layerının hemen altına yeni bir layer açıp dersin başında vermiş olduğum arka planı çalışma alanımıza alalım. (File > Place seçeneklerini kullanabilirsiniz.)
Arka planın olduğu yere yeni bir layer açarak gradient efektini uygulayalım. Ayarlar aşağıdaki gibidir :
Son olarak da Transparency panelini açarak bu gradient layerın Blending Mode özelliğini Multiply olarak değiştirelim :
Fill layerının bir kopyasını alalım ve rengini beyaz olarak değiştirelim. Ok tuşlarını kullanarak da beyaz olan kısmı aşağıya doğru biraz kaydıralım :
Şimdi bu layera gölge efekti ekleyeceğiz. Appearance panelini açalım. Stylize > Drop Shadow seçeneklerini seçelim :
Ok tuşlarını kullanarak beyaz layerı ana tasarıma yaklaştıralım. Uygulamamızın son hali aşağıdaki gibidir :
Çalışmamız bu haliyle bitmiştir.
Uygulama noktasında herhangi bir sorun yaşarsanız aşağıdaki yorum panelini kullanarak iletişime geçmekten çekinmeyin lütfen. Teşekkürler.
Kaynak belirtilmeyen görseller @etasarim a aittir. / Pictures that don’t have any source belongs to @etasarim.
Not : Bu yazı daha önce Steemit Blogumda yayınlanmıştır:
https://steemit.com/tr/@etasarim/textzerinde3defektikullanmadobeillustratordersleri-n1ijv3yb8w
--------------------------------------------------------------------------
This article was originally published on Steemit