Uygulamalı Adobe Illustrator derslerinin bu bölümünde kendi istediğimiz bir şekilden nasıl desen yapılır, bunu öğreneceğiz.
Uygulamada kullanılacak türden şekilleri freepik.com sitesinden bulabilirsiniz. Bu uygulamada hem kendimizin oluşturduğu hem de hazır bulduğumuz bir vectorun alternatiflerinden nasıl tekrar edilen desenler yapılacağına değinilecektir.
Amaç
Adobe Illustrator ile Desen Hazırlama
Öğrenilecekler
- Scale Tool
- Rectangle Tool
- Swatches Paneli
- Pattern Options Paneli
- Layers Paneli
Adobe Illustrator'de Desen Hazırlama
İlk olarak çalışma alanımızı açarak başlayalım. Ayarlar aşağıdaki gibidir.
Dersin ilk bölümünde hazır nesnelerden bir desen yapma yoluna gidelim. Hazır objeleri çalışma alanımıza aşağıdaki gibi alalım :
Ekranda gözüken her nesneyi istediğimiz gibi hareket ettirebiliriz. Bu açıdan nesneleri istediğiniz gibi organize edebiliriz. Desende bu şekilde çoklu obje kullanabileceğimiz gibi tek bir şekil de kullanabiliriz. Biz bu örneğimizde bu objelerin hepsini kullanacağız. Bu sebeple tamamını seçelim.
Bu nesneleri Object > Pattern > Make seçeneklerini kullanarak desene dönüştürebileceğimiz gibi Window > Pattern Options seçeneklerin seçtikten sonra Pattern Options panelinin sağ üst tarafındaki yatay çizgilere tıklayıp Make Pattern diyerek de desene dönüştürebiliriz.
İlk seçenek üzerinden gidelim. Yani Object > Pattern > Make dedikten sonra karşımıza bir uyarı ekranı gelecektir, buna tamam diyelim. Sonrasında Pattern Options paneli ile beraber desen haline gelmiş objemizi aşağıdaki gibi görebileceğiz.
Yukarıdaki şekil aslında seçtiğimiz nesnelerin desen haline gelmiş halidir. Şimdi Pattern paneli üzerine konuşalım. Name kısmına bir isim yazdıktan sonra ekranın en üst kısmındaki gri şeritteki Done yazısına tıklarsak, bu deseni bu isimde onaylamış oluruz ve desene dönüştürmüş oluruz.. Bundan sonra bu deseni Swatches panelinde bulabiliriz.
Pattern panelinin sol üst kısmındaki "Pattern Tile Tool" butonu bizim desenimizin çerçevesini gösterir. Bunu aşağıdaki şekilde mavi ile gösterilen yer olarak düşünebilirsiniz. Bu butona tıklayarak bu alanı mouse ile büyütebilir ya da küçültebiliriz. Bu çerçevenin boyutları Pattern Panelindeki Width ve Height değerleri ile de belirlenebilir.
Bu çerçeve aslında Pattern panelinde"Tile" ifadesi ile yer almaktadır. Bu paneldeki Tile Type en çok kullandığımız seçeneklerdendir. Bu desenin yerleştirme biçimini ifade etmektedir. Seçenekleri ve seçeneklerin görüntüsel hallerini hemen yan taraflarında görebilirsiniz:
Biz bu seçeneklerden Grid seçeneğini seçtik. Bu panelde en çok kullanılan bir diğer seçenek ise "Size Tile to Art" ve "Move Tile with Art" seçenekleridir. Bunlardan ikincisi seçili ise desenin çerçevesini aşağıdaki gibi genişlettiğimizde boşlukları da göz önünde bulundurarak deseni döşeyecektir.
Diğeri seçili ise desen içerisindeki nesnelerin kapladığı alan ne kadar ise sıfıra sıfır olacak şekilde döşeme yapacaktır.
Copies kısmı , desene verdiğimiz objelerden kaçar adet kopyalanacağını ve hangi satır sütun oranında kopya oluşturulacağını belirlememizi sağlar.
Overlap seçenekleri de olası kesişimler için kullanılan seçenektir.
Done yazısına tıklayarak deseni onaylayalım ve nasıl kullanılacağına geçelim.
Oluşturduğumuz desenin arkaplanı olmadığını yeri gelmişken belirtelim. Şimdi Rectangle Tool aracını seçerek bir dikdörtgen çizelim. Dikdörtgen aşağıdaki gibi seçili iken Swatches panelindeki desenimize bir kere tıklayalım.
Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır. Desen ile alakalı transform seçenekleri konusunda bilmemiz gereken bir durum var. Aşağıdaki ekranda olduğu gibi "Transform Object Only" seçeneği seçilirse nesnemizi büyüttüğümüzde desenlerin boyutları aynı kalacak ancak tekrar edecektir. Desenlerin nesne ile beraber büyümesini istiyorsak "Transform Both" ya da "Transform Pattern Only" seçeneklerini seçmeliyiz.
Şimdi de böyle bir desenin arkasına nasıl dolgu ekleriz, bunun üzerine konuşalım. Bunun için nesnemizi seçtikten sonra Window > Appearancepanelini açalım. Bu panelde Add New Fill seçeneğini seçelim ve eklediğimiz Fill seçeneğini desenin altına getirelim.
Sonrasında yanındaki oka tıklayarak bir renk seçelim. Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.
Şimdi de kendi oluşturduğumuz bir nesne üzerinden gidelim. Pen Toolkullanarak aşağıdaki gibi bir şekil çizelim. Sonrasında Object > Pattern > Make seçeneklerini seçelim. Done dedikten sonra aşağıdaki gibi bir obje üzerinde test edelim.
Çalışmamız bu haliyle bitmiştir.
Uygulama noktasında herhangi bir sorun yaşarsanız aşağıdaki yorum panelini kullanarak iletişime geçmekten çekinmeyin lütfen. Teşekkürler.
Kaynak belirtilmeyen görseller @etasarim a aittir. / Pictures that don’t have any source belongs to @etasarim.
Not : Bu yazı daha önce Steemit Blogumda yayınlanmıştır:
https://steemit.com/tr/@etasarim/desenyapmhowtomakepatternadobeillustratordersleri-rcxdp401yc
--------------------------------------------------------------------------
This article was originally published on Steemit