Bir önceki yazımda Adobe Illustrator programında kısayolları değiştirme, pen tool, selection tool, direct selection tool, scissors tool, stroke paneli ve width tool dan bahsetmiştim. Bu dersimizde ise Rectangle Tool, Elipse Tool, Polygon Tool, Star Tool ve Çizim Modları ndan bahsedeceğim.
Rectangle Tool
Adobe Illustrator de dikdörtgen şekiller çizmenizi sağlıyor. Bu toolu kullanmak inanılmaz basit.
İki şekilde kullanımı mevcut : Mouse ile herhangi bir yere tıkladıktan sonra en boy değerlerini verebileceğiniz gibi Mouse ile çizerek de boyutları ayarlayabilirsiniz.
Ancak bu tool hakkında bilmeniz gereken püf noktalar şunlardır:
- Alt tuşuna basılı tutarak dikdörtgen çizerseniz başlangıç yeri olarak çizimin köşesi değil merkezi kabul edilir.
- Ölçeklendirmeyi tamamlamadıysanız yani Mouse u bırakmadıysanız boşluk tuşuna basarak şeklin yerini değiştirebilirsiniz.
Not #1
Adobe Illustrator de seçtiğiniz obje ya da objelerin kenarlarını gösteren kutucuğa “bounding box” denir. Bounding box üzerinde bulunan küçük kareler bounding box ölçeklendirme kareleridir yani anchor pointdeğildir.
Adobe Illustrator de Anchor point ler “Direct Selection Tool” veya “Anchor Tool “seçildiğinde gözükenlerdir.
Ellipse Tool
Ellipse Tool ise Adobe Illustrator de daire yada elips şekiller çizmenize imkan veriyor.
Tam bir daire çizmek istiyorsanız çizimi yaparken Shift tuşuna basmanız gerekir.
Not #2
Adobe Illustrator de çalışma ekranında birden fazla nesne ile çalışırsanız bazı nesnelerin önde bazıların arkada olması gibi bir durum isteyebilirsiniz. Bunun için Arrange seçeneğini kullanmanız gerekir.
Bunu bir örnekle açıklayalım. Bir dikdörtgen şekli çizip köşelerine daireler çizelim. Bir dikdörtgen tool un köşesine daire çizebilmek için dikdörtgen tool seçili iken klavyeden Alt tuşuna basarak daireyi çizebilirsiniz.
Adobe Illustrator de her çizilen nesne bir sonraki nesnenin üstüne geliyor. Bu şekilde dikdörtgeni en üstte getirmek için Object > Arrange ya da Mouse Sağ Tık > Arrange seçeneklerinden Bring to Front seçeneğini seçmelisiniz.
Diğer seçenekler bir öne getir (Bring Forward), bir arkaya gönder (send backward), en arkaya gönder (send to back) şeklindedir.
Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır :
Bu şekilde çalışma ekranında çok nesne olmadığında ön arka olayı çok karışmıyor ancak bazen oluyor ki 20-30 nesne ekranda ve kim kimin önünde sizin istediğiniz nesne hangi araya gelecek şeklinde afallayabileceğiniz anlar olabilir. Bunun çözümü de modlar da bitiyor.
Polygon Tool
Polygon Tool ile çokgenler çizebilirsiniz. Tabi burda çokgen ifadesini açmak gerekiyor. Üçgen de bir çok gen beşgen de bir çokgendir.
Peki üçgen mi beşgen mi buna nasıl karar vereceğiz? Bunu da iki şekilde ayarlarsınız. Bu toolu seçtikten sonra mouse ile istediğiniz yere tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir :
Radius yani çap kısmında istediğiniz şeklin çapını Sides kısmına ise kaç kenarı olması gerektiği bilgisini girebilirsiniz. Yok arkadaş bu nedir ben çap felan anlamam mühendis mi olacağız diyorsanız manuel olarak elle çizmeniz de mümkün. Bunun için de polygon toolu seçtikten sonra istediğiniz yere tıklayın ancak mouse u bırakmadan önce yukarı aşağı ok tuşları ile kenar sayısını artırıp azaltabileceğinizi unutmayın.
Not #3
Gelelim çizim modundayken nesnelerin ön ve arka durumlarını nasıl daha kolay organize edebileceğimiz meselesine. Bunun için çizim modunu tersine çeviriyoruz. Normalde Draw Normal iken biz burada Draw Behindseçip çizeceğimiz nesneyi hangi nesnenin arkasına koymak istiyorsak o nesneyi seçtikten sonra çiziyoruz.
Bu seçenek sizin toolu bulundurma durumunuza göre aşağıdaki gibi de gözükebilir.
Star Tool
Son olarak Star Tooldan bahsedeceğim. Bu tool ile farklı büyüklük ve sayıda yıldız çizmeniz mümkün.
Bunun için bu tool u seçtikten sonra diğer toollarda olduğu gibi boşluğa tıklamanız yeterli. Ancak bu tool u özel yapan yıldızın uç sayısını belirleyebiliyor olmanız. Bunun için mouse ile yıldız şeklini çizerken ok tuşlarını kullanarak kaç kenarlı yıldız olacağını belirleyebileceğiniz gibi bu kenarların uzunluklarını Ctrl tuşuna basarak da ayarlayabilirsiniz.
Kaynak belirtilmeyen görseller @etasarim a aittir. / Pictures that don't have any source belongs to @etasarim.
Not : Bu yazı daha önce Steemit Blogumda yayınlanmıştır:
https://steemit.com/steempress/@etasarim/adobeillustratortooltantm2-ckk5cheykp
--------------------------------------------------------------------------
This article was originally published on Steemit