Το Uniswap (UNI) είναι ένα δημοφιλές πρωτόκολλο αποκεντρωμένης ανταλλαγής, γνωστό για το ρόλο του στη διευκόλυνση της αυτοματοποιημένης ανταλλαγής των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών (DeFi) tokens.
Είναι ένας αυτοματοποιημένος κατασκευαστής αγοράς δηλαδή automated market maker (AMM). Το Uniswap κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018, αλλά έχει αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα χάρη στο φαινόμενο DeFi και τη σχετική αύξηση της ανταλλαγής token.
Το Uniswap στοχεύει στο να διατηρεί αυτοματοποιημένη τη διαπραγμάτευση των tokens και να είναι εντελώς ανοιχτή σε όσους κατέχουν tokens, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών σε σχέση με αυτήν των παραδοσιακών ανταλλακτηρίων.
Το Uniswap δημιουργεί περισσότερη αποτελεσματικότητα με την επίλυση προβλημάτων ρευστότητας με αυτοματοποιημένες λύσεις, αποφεύγοντας τα προβλήματα που μάστιζαν τα πρώτα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Uniswap πήγε ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας και απονέμοντας το δικό του ERC-20 token διακυβέρνησης, UNI, σε προηγούμενους χρήστες του πρωτοκόλλου. Αυτό πρόσθεσε τόσο το δυνατότητα κέρδους όσο και τη δυνατότητα των χρηστών να διαμορφώσουν το μέλλον του, μια ελκυστική πτυχή των αποκεντρωμένων οντοτήτων.
Το Uniswap δημιουργήθηκε ως ένα σχέδιο για την εισαγωγή AMM στο Ethereum σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο δημιουργός της πλατφόρμας είναι ο προγραμματιστής Ethereum, Hayden Adams.
Ο Adams εργάστηκε σε διάφορα έργα ενώ ολοκλήρωνε το Uniswap και το έργο του ενημερώθηκε απευθείας από τον δημιουργό του Ethereum, Vitalik Buterin. Ο Buterin ονόμασε αρχικά το πρωτόκολλο Unipeg.
Ο Adams είπε επίσης ότι η αρχική έμπνευση για την πλατφόρμα Uniswap προήλθε από μία από τις αναρτήσεις ιστολογίου του Buterin. Η αρχική του ιδέα να επικεντρωθεί στο Ethereum ήρθε όταν ένας φίλος τον έπεισε να ξεκινήσει την έρευνα και την κατανόηση του πρωτοκόλλου το 2017.
(Όλα τα παραπάνω προέρχονται απο δικό μου δημοσιευμένο άρθρο στη σελίδα μου kriptonomismata.ml)