Neosify - Buy, Stake & Earn Crypto
Neosify - Buy, Stake & Earn Crypto
Neosify - Buy, Stake & Earn Crypto
Ethereum (ETH)

Τι είναι το Ethereum?


(Με λίγα λόγια)


Το Ethereum είναι μία πλατφόρμα blockchain ανοικτού κώδικα όπως το bitcoin, με μία μεγάλη και βασική διαφορά. Μπορεί να προγραμματιστεί. Πάνω σε αυτό μπορούν να δημιουργηθούν έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και αποκεντρωμένες εφαρμογές (Dapp) όπως επίσης και άλλα κρυπτονομίσματα. Το νόμισμα που χρησιμοποιείται στο δίκτυο του Ethereum είναι το Ether (ETH) με υποδιαίρεση το Gwei (1 ETH=1.000.000.000 Gwei).

Για την ασφάλεια και την επιβεβαίωση του δικτύου χρησιμοποιείται η μέθοδος proof of work με τους miners να επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές κερδίζοντας ETH.

(Αναλυτικά)

Το Ethereum είναι ένα αποκεντρωμένο blockchain ανοιχτού κώδικα που διαθέτει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Ether. Το ETH λειτουργεί ως πλατφόρμα για πολλά άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς και για την εκτέλεση αποκεντρωμένων έξυπνων συμβάσεων (smart contracts).

Το Ethereum περιγράφηκε για πρώτη φορά σε ένα white paper το 2013 από τον Vitalik Buterin. Ο Buterin, μαζί με άλλους συνιδρυτές, εξασφάλισε χρηματοδότηση για το project σε μια διαδικτυακή δημόσια πώληση το καλοκαίρι του 2014 και ξεκίνησε επίσημα το blockchain στις 30 Ιουλίου 2015.

Ο σκοπός του Ethereum είναι να γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα για αποκεντρωμένες εφαρμογές, επιτρέποντας σε χρήστες από όλο τον κόσμο να γράφουν και να εκτελούν λογισμικό ανθεκτικό στη λογοκρισία.

Το Ethereum έχει συνολικά οκτώ συνιδρυτές. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 7 Ιουνίου 2014, στο Zug της Ελβετίας.

Ο Ρώσο-Καναδός Vitalik Buterin είναι ίσως ο πιο γνωστός από την ομάδα. Συνέγραψε το αρχικό white paper που περιέγραφε για πρώτη φορά το Ethereum το 2013 και εξακολουθεί να εργάζεται για τη βελτίωση της πλατφόρμας μέχρι σήμερα. Πριν από το ETH, ο Buterin συνίδρυσε και έγραψε για τον ιστότοπο ειδήσεων Bitcoin Magazine.

Ο Βρετανός προγραμματιστής Gavin Wood είναι αναμφισβήτητα ο δεύτερος πιο σημαντικός συνιδρυτής του ETH, καθώς κωδικοποίησε την πρώτη τεχνική εφαρμογή του Ethereum στη γλώσσα προγραμματισμού C ++, πρότεινε τη μητρική γλώσσα προγραμματισμού του Ethereum, Solidity, και ήταν ο πρώτος επικεφαλής τεχνολογικός υπεύθυνος του Ethereum Foundation. Πριν από το Ethereum, ο Wood ήταν ερευνητής στη Microsoft. Στη συνέχεια, προχώρησε στην ίδρυση του Ιδρύματος Web3.

Μεταξύ των άλλων συνιδρυτών του Ethereum είναι:

- Ο Anthony Di Iorio, ο οποίος ανέλαβε το project κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου ανάπτυξής του.

- Ο Charles Hoskinson, ο οποίος έπαιξε τον κύριο ρόλο στη δημιουργία του Ιδρύματος Ethereum με έδρα την Ελβετία και του νομικού του πλαισίου. Αυτή τη στιγμή ο Hoskinson έχει αποχωρήσει απο το Ethereum και είναι ο ιδρυτής του Cardano (ADA), ενός ανταγωνιστή του Ethereum που φιλοδοξεί να λύσει πολλά απο τα προβλήματα που έχει το Ethereum δημιουργώντας απο την αρχή ένα νέο blockchain χωρίς τις «παιδικές ασθένειες» του Ethereum που ακόμα υποφέρει απο αυτές.

- Ο Mihai Alisie, ο οποίος παρείχε βοήθεια στην ίδρυση του Ιδρύματος Ethereum.

- Ο Joseph Lubin, ένας Καναδός επιχειρηματίας, ο οποίος, όπως και ο Di Iorio, βοήθησε στη χρηματοδότηση του Ethereum κατά τις πρώτες μέρες του, και αργότερα ίδρυσε ένα εκκολαπτήριο για νεοσύστατες εταιρείες που βασίζονται στο ETH που ονομάζεται ConsenSys.

- Ο Amir Chetrit, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση του Ethereum, αλλά αποχώρησε από αυτό νωρίς.

Το Ethereum πρωτοστάτησε στην ιδέα μιας πλατφόρμας έξυπνης σύμβασης (smart contract platform). Οι έξυπνες συμβάσεις είναι προγράμματα υπολογιστών που εκτελούν αυτόματα τις απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση συμφωνίας μεταξύ πολλών μερών στο Διαδίκτυο. Έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την ανάγκη για αξιόπιστους ενδιάμεσους, μειώνοντας έτσι το κόστος συναλλαγής, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αξιοπιστία των συναλλαγών.

Η βασική καινοτομία του Ethereum ήταν να σχεδιάσει μια πλατφόρμα που του επέτρεψε να εκτελεί έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιώντας το blockchain, το οποίο ενισχύει περαιτέρω τα ήδη υπάρχοντα οφέλη της τεχνολογίας έξυπνων συμβάσεων. Το blockchain του Ethereum σχεδιάστηκε, σύμφωνα με τον συνιδρυτή Gavin Wood, ως «ένας υπολογιστής για ολόκληρο τον πλανήτη», θεωρητικά ικανός να κάνει οποιοδήποτε πρόγραμμα πιο ανθεκτικό στη λογοκρισία και λιγότερο επιρρεπές σε απάτες, εκτελώντας το σε παγκόσμια διανομή σε δίκτυο δημόσιων κόμβων.

Εκτός από τα έξυπνα συμβόλαια, το blockchain του Ethereum μπορεί να φιλοξενήσει άλλα κρυπτονομίσματα, που ονομάζονται «tokens», μέσω της χρήσης του προτύπου συμβατότητας ERC-20. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο συνηθισμένη χρήση για την πλατφόρμα ETH μέχρι στιγμής. Μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 280.000 tokens ERC-20. Πάνω από 40 από αυτά βρίσκονται στα κορυφαία 100 κρυπτονομίσματα σε κεφαλαιοποίηση, για παράδειγμα, USDT (stablecoin) και Chainlink (LINK)

Τον Αύγουστο του 2020, κυκλοφόρησαν περίπου 112 εκατομμύρια νομίσματα ETH, 72 εκατομμύρια εκ των οποίων εκδόθηκαν στο genesis block (το πρώτο μπλοκ στο blockchain του Ethereum). Από αυτά τα 72 εκατομμύρια, 60 εκατομμύρια διατέθηκαν στους αρχικούς συνεισφέροντες στην πώληση το 2014 που χρηματοδότησε το έργο και 12 εκατομμύρια δόθηκαν στο ταμείο ανάπτυξης.

Το υπόλοιπο ποσό έχει εκδοθεί με τη μορφή ανταμοιβών μπλοκ στους miners του δικτύου Ethereum. Η αρχική ανταμοιβή το 2015 ήταν 5 ETH ανά μπλοκ, το οποίο αργότερα μειώθηκε σε 3 ETH στα τέλη του 2017 και στη συνέχεια σε 2 ETH στις αρχές του 2019. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την εξόρυξη ενός μπλοκ Ethereum είναι περίπου 13-15 δευτερόλεπτα.

Μία από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του Bitcoin και του Ethereum είναι ότι το τελευταίο δεν είναι αποπληθωριστικό, δηλαδή η συνολική προσφορά του δεν είναι περιορισμένη. Οι προγραμματιστές του Ethereum το δικαιολογούν, επειδή δεν θέλουν να έχουν «σταθερό προϋπολογισμό ασφαλείας» για το δίκτυο. Η δυνατότητα προσαρμογής του ποσοστού έκδοσης του ETH μέσω συναίνεσης επιτρέπει στο δίκτυο να διατηρεί την ελάχιστη απαιτούμενη έκδοση για επαρκή ασφάλεια.

Από τον Αύγουστο του 2020, το Ethereum διασφαλίζεται μέσω του αλγόριθμου Ethash proof of work, που ανήκει στην οικογένεια Keccak των λειτουργιών κατακερματισμού.

Υπάρχουν, ωστόσο, σχέδια για τη μετάβαση του δικτύου σε έναν αλγόριθμο απόδειξης πονταρίσματος (proof of stake) που συνδέεται με τη μεγάλη ενημέρωση Ethereum 2.0, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2020 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

(Όλα τα παραπάνω προέρχονται απο δικό μου δημοσιευμένο άρθρο στη σελίδα μου kriptonomismata.ml)

How do you rate this article?

0



Kriptonomismata sta ellinika
Kriptonomismata sta ellinika

Ο σκοπός αυτού του blog είναι να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ορισμένες βασικές γνώσεις σε ένα θέμα το οποίο στις μέρες μας το ακούτε ολοένα και περισσότερο. Τι γίνεται λοιπόν με τα κρυπτονομίσματα? Μην πανικοβάλλεστε, θα τα δούμε μαζί και ελπίζω οτι θα σας βοηθήσω να καταλάβετε τουλάχιστον τα βασικά! Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως οτι θα διαβάσετε εδω έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί χρηματοοικονομική συμβουλή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Send a $0.01 microtip in crypto to the author, and earn yourself as you read!

20% to author / 80% to me.
We pay the tips from our rewards pool.