Bitgesell, bir değer deposu olarak 2020 yılında piyasaya sürüldü. “Gerçek dijital altın” olma hedefi ile yola çıkan proje Bitcoin ile birçok benzer özelliklere sahip.
Bitgesell’in Kurucusu
Proje Emma Wu tarafından geliştirildi. Wu, ekosistemini tasarlarken Alman ekonomist Silvio Gesell’in fikirlerinden etkilendi. (fiziki para için olan değil altın için olan görüşünü) Hatta Gesell’in onuruna kripto parasına Bitgesell ismini verdi.
Wu, kod tabanının büyük bölümünü Bitcoin’den alarak yeni kripto paranın zeminini hazırladı. Farklı olarak; o ana kadar Bitcoin’de yaşanan sorunları çözmek için yeni yöntemleri projesine ekledi. Bu anlamda Bitgesell’i bir nevi Bitcoin v2 haline getirdi.
Bitgesell’de de Bitcoin’de olduğu gibi bir arz sınırı var. Altın olma hedefi olan bir varlığın arzını olabildiğince düşük tutması bu nedenle önemli. Maksimum 21 milyon BGL ile sınırlanan arzdan daha önemli olan konu ise arzın kademeli olarak düşürülecek olması. Bitgesell’i potansiyelli ve farklı yapan noktalardan biri, belki de en önemlisi bu. Yani, başlangıçta 21 milyon ile sınırlı olan herhangi bir varlığın sıfır emisyona ulaştıktan sonra yavaş yavaş azaldığını düşünün. Böyle bir durumda, varlığın piyasadaki değeri artacak ve giderek daha popüler hale gelecektir. Bitgesell’in başarmak istediği de tam olarak bu. BGL’yi gerçek bir altın statüsüne çıkarmak. Tabii ki bunu yapmak o kadar da kolay değil. Blok zincirde bu hedefle yola çıkan, sonrasında ise bundan vazgeçen farklı projeler var.
Uygulaması zor olsa da Bitgesell’in ortaya koyduğu vizyon aslında oldukça basit. Dijital kıtlığı maksimumda tutarak ekosistemin para birimi olan BGL’nin değeri arttırılmaya çalışılıyor. Blok zincirde bunu yapmanın da birkaç yolu var. Bitgesell’in dijital kıtlığı arttırmak için tercih ettiği yöntemler ise şöyle:
Senede Bir Halving
Dijital kıtlığı en üstü seviyeye çıkarmanın yollarından biri madencilik ödüllerini düşürmektir. Blok zincirde “halving” denilen bu uygulama ile madencilik ödülleri belirlenen periyotlar sonunda yarıya indirilir. Böylece üretilen kripto para miktarı azaltılarak arz dengesi kurulur. Halving uygulamasını Bitgesell gibi her yıl yaptığınızda ise kıtlık en üst seviyeye çıkar.
Geçtiğimiz ay 2. Senesini dolduran Bitgesell, söylediği gibi 2 kez yarılmaya gitti. Yarılmama sonrası beklendiği gibi BGL fiyatında artış yakalandı.
Sağlanan bu artışın kalıcı olması ise kullanıcıların sayısına bağlı. Yarılamadan sonra hacmin artması ile birlikte yukarı fırlayan fiyatları o seviyelerde tutmak mümkün. Eğer Bitgesell bunu başarırsa geleceğin önemli kripto paralarından biri olabilir.
İşlem Ücretlerinin Yakılması
Dijital kıtlık için uygulanan diğer bir yöntem işlem ücretlerinin %90’nının yakılması. Emma Wu yakım işlemlerini otomatik olarak yapacak bir kod da kullanarak, onay mekanizmasını tamamen kaldırdı.
BGL Coin
BGL coin şu anda Hotbit ve PancakeSwap (V2) borsalarında işlem görüyor. Piyasa değeri henüz 1 milyon dolar civarında ve yatırımlarında market cap düşük kripto paraları tercih edenler için ideal seviyede.
Projenin gelecekteki potansiyeli de düşünüldüğünde takip edilmeye değer bir kripto para olduğu rahatlıkla söylenebilir. Geçen sene Temmuz ayında 0,015’ten işlem gören BGL, 1 sene dolmadan 0,098 seviyesine kadar yükseldi. Şu anda ise 0,05807 dolardan işlem görüyor.
Daha fazla bilgi için: https://bitgesell.ca/