Riktig rik i går Idag riktigt fattig


Från multimiljardär till pank på dagar

 

När Archegos Capital Management kollapsade i förra veckan gick ägaren Bill Hwang från att vara multimiljardär till pank på bara några dagar.

New York-börsen skakade i förra veckan när Archegos Capital Management kollapsade, och storbanker över hela världen rapporterade att det kommer påverka deras resultat. Men få förstod vad som pågick.

Det privata investmentbolaget Archegos ägare Bill Hwang hade i hemlighet byggt upp en enorm förmögenhet på mer än tio miljarder dollar, enligt Bloomberg. Företaget var uppbyggt som ett familjebolag, vilket innebär att Hwang kunde sköta verksamheten under radarn och ta enorma risker.

2012 portades Bill Hwang från att verka inom investmentrådgivning, efter att ha förlikat en stämning om att han skulle sysslat med insidertrading och manipulation av kinesiska aktier som grundare av Tiger Asia Management.

Rikare än Soros

Med en sådan rikedom skulle Hwang platsa på topp 150 på Forbes lista över de rikaste personerna i världen, rikare än till exempel den kända finansmannen George Soros.

Men allt kollapsade inom loppet av några dagar. Enligt Bloomberg kan han ha haft hemliga derivatpositioner på över 100 miljarder dollar belånat med riskabla hävstångseffekter.

När en av investeringarna, mediabolaget ViacomCBS, tappade rejält i aktiekursen triggades ett ”margin call”, ett larm som går ut för att meddela att kapitalet på kontot har sjunkit under den nivå som krävs för att hålla en position öppen. Hwangs tillgångar började säljas ut, vilket triggade ytterligare ras.

”En av de största förlusterna”

På några dagar hade Archegos Capital Management stora portfölj kollapsat, och Bill Hwangs förmögenhet utraderats. Även stora banker som Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank och Credit Suisse blev inblandande i Hwangs kollaps.

ANNONS  

”Jag har aldrig sett nåt sånt här, hur tyst det var, hur koncentrerat och hur snabbt det försvann”, säger Mike Novogratz, makroinvesterare och tidigare partner på Goldman Sachs, till Bloomberg.

”Detta måste vara en av de enskilt största förlusterna av personlig rikedom i historien”, säger han.

”Nästan nihilism”

Många detaljer om hur Bill Hwangs handel gått till är fortfarande oklara, och det är fortfarande svårt att veta hur mycket han handlat för eller hur mycket han förlorat. Förutom att det är mycket, väldigt mycket. Vad som sker nu är också oklart.

”Alla planer diskuteras när Mr. Hwang och teamet bestämmer den bästa vägen framåt”, skriver Archegos talesperson Karen Kessler i ett mejl.

Att Bill Hwang kunnat bygga upp sina investeringar i hemlighet och gå från multimiljardär till pank på dagar på detta sätt oroar experterna.

”Man måste undra vem mer som är där ute med en av dessa osynliga förmögenheter. Psykologin i all denna hävstångseffekt utan riskhantering, det är nästan nihilism”, säger Mike Novogratz till Bloomberg.

How do you rate this article?

0Swedis Valuepaper Generally
Swedis Valuepaper Generally

Igår En av dom rikaste. .Idag en av dom fattigaste

Send a $0.01 microtip in crypto to the author, and earn yourself as you read!

20% to author / 80% to me.
We pay the tips from our rewards pool.